Informatie zuigflescariës

Zuigflescariës wordt veroorzaakt door regelmatige blootstelling aan suikers in vloeistof gedurende een langere periode. Sabbelen aan een zuigflesje met bijvoorbeeld vruchtensap, siroop, drinkyoghurt en andere melkproducten kan het gebit aantasten, omdat het gebit langdurig met suikers en/of zuren in aanraking komt. Je kan je kind 's avonds of 's nachts daarom beter een zuigflesje met water dan bijvoorbeeld vruchtensap mee naar bed geven. Omdat de speekselproductie 's nachts lager is, kan het speeksel 's nachts de zuuraanvallen op het gebit vrijwel niet herstellen.

Ook wordt aangeraden je kind niet de hele dag door met een zuigfles rond te laten lopen, maar op gezette tijden te laten drinken. Laat je kind vanaf negen maanden uit een beker drinken in plaats vanuit een zuigflesje.

Zuigflescariës kan niet alleen ontstaan bij te frequent aanbieden van een flesje, maar ook bij het te frequent aanbieden van borstvoeding. Borstvoeding geven veroorzaakt geen tandbederf, maar de constante aanvoer van voeding voor de bacteriën in de mond zorgt voor een verstoring van evenwicht in aantasting en herstel van de tanden.