Herkennen van zuigflescariës

Zuigflescariës is te herkennen aan de vreemde plaats van het tandbederf. Meestal ontstaat tandbederf op plaatsen waar we niet goed kunnen poetsen, maar zuigflescariës ontstaat meestal bij de voortanden bovenaan de tand (zie foto's). Vervolgens kan het zich uitbreiden naar de volgende tanden en kiezen die doorbreken.

De eerste tekenen van tandbederf zijn witte doffe plekjes, voor ouders/verzorgers helaas slecht te zien. Meestal zijn deze plekjes alleen met goed licht en na droogblazen goed zichtbaar. In een later stadium trekken kleurstoffen uit eten en drinken in deze plekjes en worden de plekjes steeds donkerder. Het tandbederf is nu in een gevorderde fase terechtgekomen; niet alleen het glazuur is aangetast, ook het onderliggende tandbeen. Dit zorgt voor pijn bij eten, drinken en poetsen.

Zuigflescariës kan pijnlijk zijn voor het kind, echter herkent een jong kind deze pijn nog niet. Als ouder zijnde kan je het wel merken bij het poetsen of eten, het kind zal wegdraaien of huilen zodra de pijnlijke tandjes worden aangeraakt. Als u vermoedt dat uw kind zuigflescariës heeft, neemt u uw kind dan gerust mee naar de tandarts of mondhygiënist.
Zij kunnen u persoonlijke adviezen geven en eventuele aangedane tanden behandelen.

zuigflescaries1  zuigflescaries2

Linker foto: oppervlakkige en beginnende zuigflescariës.
Rechter foto: diepe en vergevorderde zuigflescariës