Doelgroepen Poetsbus

 

Zwangere vrouwen

Om een zwangerschap tot een goed einde te brengen, gelden al verschillende leefstijladviezen. Zoals: gezond eten, niet roken, geen alcohol drinken, zo weinig mogelijk stress en regelmatig bewegen. Een goede verzorging van het gebit van de aanstaande moeder wordt in dit rijtje adviezen meestal vergeten. Maar de beste garantie voor een gezonde afloop van de zwangerschap is een gezond lichaam en daar hoort ook een gezonde mond bij.

Een nieuwe studie stelt dat de mondgezondheid van zwangere vrouwen een aanzienlijke impact kan hebben op de gezondheid van de baby. In 2010 werd de allereerste gedocumenteerde link gevonden tussen het ontstoken tandvlees van een zwangere vrouw en de sterfte van haar baby. Door de gingivitis zouden bacteriën in de bloedbaan gekomen zijn, waardoor deze de foetus konden bereiken. Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen met een tandvleesontsteking een fors verhoogde kans op een vroeggeboorte hebben. Sommige vrouwen merken er niets van, anderen zien en voelen duidelijk verschil.

Onder invloed van hormonen kan het tandvlees roder of opgezwollen zijn en meer bloeden. Meestal ontstaat zo'n ontsteking vooral tussen de tweede en achtste maand. Goede voorlichting over mondgezondheid en de behandeling van ontstoken tandvlees door de mondhygiënist is een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van het ongeboren kind. Maak hiervoor een afspraak bij mondhygiensten praktijk Alkmaar.

Naast de voorlichting voor de aanstaande moeders kan er ook een start worden gemaakt met de voorlichting voor het ongeboren kind. GGD adviseert de start van voorlichting mondgezondheid voor kinderen op -9 maanden. De Poetsbus volgt dit advies op. Wij benaderen deze doelgroep in samenwerking met verloskundige praktijken.

Zuigeling – peuter

Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt zeker voor mondverzorging. Als we kinderen vandaag leren hoe ze hun tanden en kiezen moeten verzorgen, hebben ze daar hun hele leven plezier van. Natuurlijk is de verzorging van het kindergebit in eerste instantie de taak van de ouder/verzorger, maar door gebrek aan kennis onderschatten veel ouders/verzorgers het belang van een gezond melkgebit.

Het doel is het systematisch aandacht vragen voor mondgezondheid en voeding bij ouders/verzorgers van kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. In samenwerking met de GGD biedt de Poetsbus een voorlichting aan bij Centrum Jeugd en Gezin (CJG). De Poetsbus benadert deze doelgroep ook op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.

Basisschoolkinderen groep 1 tot en met groep 8

De leeftijd van basisschoolkinderen varieert tussen 4 jaar en maximaal 14 jaar. De urgentie ligt bij de kinderen tot 7 jaar voor de wisselfase. Als kinderen goed poetsgedrag aangeleerd krijgen vóór het zevende levensjaar, wordt deze informatie in de hersencellen opgeslagen, waardoor poetsen een blijvende gewoonte wordt. Desalniettemin richten wij onze aandacht gelijkwaardig op alle basisschoolkinderen.

De materialen voor de klassikale voorlichting worden op de leeftijden afgestemd, daarnaast wordt elk kind individueel benadert in de bus.